terug

 

Toneelvereniging Ulvenhout bracht met grootsucces het blijspel

 

“Schipbreukeling”.

 

 

Traditiegetrouw komt de toneelvereniging Ulvenhout ieder jaar in de maand maart met hun uitvoering. Na de volle zalen met het sauwelgebeuren en carnaval stroomde afgelopen weekend de Ulvenhoutse Pekhoeve vol met toneelliefhebbers. De reputatie die de vereniging in voorgaande jaren heeft opgebouwd zorgde ervoor dat zowel op vrijdag- als zaterdagavond en voor het eerst op zondagmiddag de zaal was uitverkocht. De verwachtingen waren hooggespannen en niet voor niets zoals na afloop bleek.

 

Het komisch blijspel ”Schipbreukeling” werd geschreven door het schrijvercollectief, W. Duyvis,M. Hartog, L. Uitentuis en B. van Brussel.

Als de toneelgordijnen open gaan worden we verrast door de aanblik van een echt Stille Zuidzee eiland. Dit alles opgebouwd door eigen mensen die niet altijd direct in de schijnwerpers staan maar achter de coulissen enorm veel werk hebben verzet.

De hoofdrolvertolkers blijken Henk en Ans te zijn. Met een zeiljacht zijn zij de oceaan opgegaan om hun vakantie op zee te vieren. Wanneer hun boot na een zuchtje wind in twee stukken breekt komen ze op een onbewoond eiland terecht omgeven door een zee vol haaien.

Ze weten zich op het eiland aardig te redden en maken er het beste van. Van wrakhout hebben ze een hut gebouwd en met wat proviand , regenwater en zelf gevangen vis houden ze het wel uit. Na drie maanden vinden ze dat het wel tijd wordt dat ze gered worden. De eenzaamheid begint hun parten te spelen, maar plotseling komt daar verandering in. Op een vrijdag komt uit het niets vanaf de zee in een kano een inboorling op het eiland. Zijn verwarde verhaal dat hij achtervolgd wordt en bang is te worden opgegeten door zijn belagers resulteert erin dat hij bij Henk en Ans de functie van Butler mag gaan vervullen. Omdat zijn naam voor Henk en Ans onuitspreekbaar is noemen zij hem naar de dag dat hij bij hun kwam n.l. Vrijdag. Voor de maaltijden moet er gevist worden. Ze krijgen een zware vis aan de haak die met veel moeite aan land wordt getrokken. Dit blijkt een mooie zeemeermin te zijn die Ariel heet en zelfs ook “Vrijdag” lijkt te kennen..Wanneer er een cruiseschip motorpech heeft komt er een hele familie op het eiland. Mevr. ten Cate die een echte kakmadam lijkt te zijn zorgt voor de nodige opschudding op het kleine eiland dat overvol dreigt te raken . Dan komt er ook nog een piratenschip  opdagen. De kapitein van dit schip is vergezeld door de nodige piraten die zorgen voor vele lachsalvo’s in de zaal. Deze zijn op zoek naar een schat die op het eiland begraven ligt en uiteindelijk gevonden wordt onder de zelf gegraven “wc” van Henk en Ans.

Een kostelijk stuk met veel komische scènes en een uitstekende rolbezetting. Een toneelstuk staat of valt met de goede bezetting van de rollen, dit is het fundament van de hele uitvoering.

Wanneer we de spelers in volgorde van opkomst de revue laten passeren is er gelijk de klik met de zaal, alsof er een knop wordt omgedraaid.  Henk, vertolkt door Guido Kuiter en zijn vrouw Ans, gespeeld door Rian van Kuijk, mogen ongetwijfeld de dragers van deze komedie genoemd worden. Zij staan bijna onafgebroken voor het voetlicht. De enorme hoeveelheid tekst die zij te verwerken kregen kwam moeiteloos op de zaal over, die vanaf het begin van hun speelwijze genoot. De gebroken vinger van Rian, opgelopen tijdens de generale repetitie , daar was in haar spel niets van te merken.

Als Dorafuti Roto Tauhanoenoe, genoemd Vrijdag,  de inboorling, Erik Reinieren op het eiland verschijnt komen de lachspieren in de zaal al flink los. Met zijn enorme gestalte en mimiek doet hij vele vrouwenharten op het toneel en in de zaal sneller kloppen.

Als de schipbreukelingen denken een enorme vis aan de lijn te hebben voor het avondeten,  halen zij met de nodige inspanning een heuse zeemeermin op het droge, Ariel geheten. Geheel in stijl vertolkt op de haar zo bekende manier van spelen en haar stem door Birgit Zieleman.

Het eiland krijgt snel nog meer bezoekers als het cruiseschip met motorpech voor de kust ligt.

Mevrouw ten Cate, haar dochter Emmely en haar verloofde Diederick komen de rust danig verstoren.

Mevrouw ten Cate een echte kakmadam werd op sublieme wijze vormgegeven door Jos Goos.

Een rol die op haar lijf geschreven was. Na afloop, bij de nazit van deze gezellige avond, hoorde ik haar zeggen: ”als ik mijn pruik op zet dan ben ik mevrouw ten Cate”!

Haar dochter Emmely, Jill Heestermans, speelde een zeer verliefde dochter. Je kon aan alles merken in haar spel dat ze dat meer heeft gedaan. Vooral in de stille momenten, geen tekst maar wel veel mimiek.

Voor haar verloofde, de student Diederick, gespeeld door Martijn van Rijen, was het zijn debuut op toneel. En het moet gezegd worden hij heeft het met glans doorstaan. In het gewone leven militair en dan de rol spelen van een verwende student ging hem moeiteloos goed af.

Wanneer dan de piratenkapitein Roodhaar, Corne Reinieren, verschijnt dwingt hij met zijn mimiek en gestalte de hele zaal tot lachen.  Het gezegde “goede wijn behoeft geen krans” vind ik hier niet van toepassing. Van mij krijgt hij die krans, temeer omdat  hij naast de Kapiteinsrol ook op voortreffelijke wijze de regie over dit stuk voerde.

De drie piraten die de Kapitein vergezelden, Piraat Eenoog, Brigit Zieleman, Piraat Schele Sok, Wilna van Wagenberg en de stotterende Bloody Mary, Ine van Loon zorgden voor veel hilariteit. Persoonlijk zou ik door dergelijke piraten wel geënterd willen worden

Wanneer dan de cruiseboot de gestrande reizigers komt ophalen verschijnt daar hoog op de voorplecht stuurman Wim van Gurp. Geen grote rol deze keer maar wel een rol waarin je de echte toneelspeler herkent

 

Een dergelijk stuk vergt heel veel voorbereiding en werk achter de schermen. Voor de spelers is het belangrijk hoe zij er uitzien. Daarvoor zorgden voor kleding en grime, Nicole Reinieren en Carla Marijnissen. Het vertrouwen op het toneel wordt voor een groot deel bepaald door een goeie Soufleur. Anneke Oomes kwijt zich al jaren met veel succes voor deze best zware taak,

Het prachtige decor met palmbomen en blauwe luchten was weer het werk van Rob Zieleman en Eric Heestermans met hulp van Rien van Kuik en Kees van Berkel. Voor de mooie blauwe luchtpartijen werd  Jan de Koning ingezet.

De toneelmeester , Cindy van de Meer, zorgde dat alle attributen op tijd klaar lagen. Het geluid werd verzorgd door P2Sound.

Iedereen heeft weer enorm genoten van deze geweldige toneeluitvoering door onze dorpsgenoten.

Ik kijk al weer uit naar volgend jaar

                                                                                              Peer v. ’t G.